![]() |
Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi. |
Membrii colegiului de redactie
Note: 1 Inch = 2.54 cm,
|
Problema 1 : Vom considera, conventional,ca daca omul nu manânca 7 zile (o zi – 24 de ore) sau nu doarme 7 zile, atunci el va muri. Fie ca un om o saptamâna n-a mâncat si n-a dormit. Ce el trebuie sa faca în primul rând catre sfârsitul a 7-ei zile: sa manânce sau sa doarme, ca sa ramâna viu? Solutia Problemei 1: Omul nu poate simultan si dormi si mânca. De aceea termen de 7 zile dupa somn si dupa mâncare vine în timp diferit. Deci, omul trebuie sa faca fix aceea, ce el facea o saptamâna în urma: a dormit sau a mâncat. Problema 2 : Gânditi-va la un numar si îl scrieti. Înmultiti acest numar cu 2 si adunati 1. Apoi înmultiti cu 5 si scadeti 5. Numarul obtinut împartiti prin 10. Rezultatul scrieti-l lânga primul numar gândit. Ce ati obtinut? Solutia Problemei 2: Numarul gândit. Problema 3 : Doi sapatori dezgroapa 2 m de groapa în 2 ore. Câti sapatori în 5 ore vor dezgropa 5 m de groapa? Doi sapatori.
Glume In trecut a existat o atitudine ostila fata de toate stiintele si in special fata de matematica. Imparatul bizantin Justinian a inclus in codul sau de legi din anul 529 un capitol intitulat Despre raufacatori, matematicieni si altii de acest fel , in care un paregraf graia astfel: " Arta matematicii - cea mai demna de condamnat - este cu desavarsire interzisa ". Iar legea imparatului Teodosie preciza ca " Nimeni sa nu se sfatuiasca cu vreun ghicitor sau matematician ". Nu o data matematicienii erau porecliti vrajitori, pentru ca puteau scoate lucruri uimitoare din cifre sau numere. Cu riscul de a deveni si dvs vrajitori, va rog sa incercati urmatoarele trucuri matematice :
Câti ani ai? - Nu stiu cati ani ai, nu te intreb, nu ma uit in actele tale, dar pot afla ziua, luna si anul in care te-ai nascut. RASPUNSUL PROBLEMEI : Referindu-ne la exemplul din problema, data de 28 octombrie 1956 se mai poate scrie 281056. Daca scriem pe scurt toate operatiile, vom avea (notand cu Z - ziua, L - luna, A - anul): {[(Z x 20 + 99) x 5 + L] x 20 + 99} x 5 + A = 331051, adica numarul obtinut in final. Scazand din el 281056, ne da 49995, numar divizibil cu ... 99. Impartindu-l la 99 face 505. Dar 99 l-am obtinut inmultind cifra preferata (in cazul nostru 9) cu 11. Deci 49995 = 9 x 11 x 505 sau 9 x 5555. Asa stand lucrurile, putand gasi formula generala in care notam cu N numarul preferat: Efectuand calculele (desfacand parantezele), ajungem la o formula mai restransa:
|